Kasa fiskalna handy instrukcja

Zgodnie z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuacja osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest wskazana?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do twarzy posiadających się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W sprawa obowiązujących przepisów prawa tego nie rzuca się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj również o te, które dostarczają swoje usługi sezonowo. Podobna sprawa istnieje w sukcesu podmiotów przejmujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontakcie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W aktualnej formie nie ma miejsca wielkość lokalu, czy stanowi obecne ogromna restauracja, bądź i mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Przedstawiania nie posiada ponad wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kwot w dziedzinie gastronomicznej. Dlatego te kasę patrzącą w klubie gastronomicznym powinien było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do pracy, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z nowymi stawkami VAT dla wyrobów z nowych kategorii.  Był to istotny warunek do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w swojej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu lecz w listopadzie, to kasę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w obecnych terenach kasę rejestrującą należy ustalić w czasu 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w jakim stała zrealizowana pierwsza usługa gastronomiczna.